Fons de coneixements
i experiència

Adela Vives Belmonte

Potada
Psicòloga
Història de l'art de planxar i els capricis de la moda
(Abril 2022)
La investigadora, Adela Vives Belmonte (Barcelona, 1947), ha dedicat molts anys de la seva vida a estudiar l’evolució de la conducta humana al voltant de la indumentària, estudi que l’ha dut a col·leccionar nombrosos i diferents models de planxes i estris necessaris per a respondre a les exigències que la moda de cada moment imposava. Amb aquest esforç ha expressat el sentiment que professa per la vida quotidiana de les persones.

En aquest estudi no només ens mostra els diferents models de planxa, la qual cosa equivaldria a una muda enumeració, sinó que els situa en el seu context social i històric, explicant-nos els motius dels canvis de la moda al llarg de les diferents èpoques històriques.

Els canvis en la moda sempre han tingut a veure amb la modificació dels costums quotidians, que, al seu torn, evolucionen en funció de diversos factors, com ara l’avanç de la higiene personal, que promourà canvis en la neteja de la roba; el descobriment de nous materials o noves energies, que mitiguen l’esforç de la persona fent la vida quotidiana més lleugera, etc. Així, l’autora ens explica aquesta evolució, per exemple, quan la neteja del cos es feia en sec, gràcies a la roba blanca interior, quan la bugada es feia al riu, quan es van crear els safaretjos o quan va aparèixer la farga catalana i la consegüent manipulació del ferro i l’acer per a la fabricació d’utensilis i tota mena d’estris facilitadors del compliment dels dictats de la moda. Amb aquests i d’altres detalls l’autora ens acosta a la vida quotidiana de les persones d’aquells temps.
Què pots fer tu?
Necessitem persones voluntàries que puguin dedicar setmanalment unes hores a col·laborar en el funcionament administratiu, manteniment o suport informàtic de l'associació o tinguin alguna matèria o coneixement per ensenyar.
Centres
Troba l'activitat que t'agrada al llistat de cursos i cerca el centre més proper on la fan.
Visitadors/res
Necessitem persones amb una sensibilitat especial que vulguin compartir el seu temps amb persones grans i necessitades d'acompanyament.