Fons de coneixement
i experiència

GENT CONEX

torio
...entrevista a un voluntari
Joan Torio
Continuant amb les entrevistes a voluntaris dins de l'espai “GENT CONEX” avui entrevistem a una persona molt volguda dins de la nostra entitat.

Bon dia Joan! Gràcies per concedir-nos uns minuts del teu temps. Per començar ens podries explicar quina ha estat la teva trajectòria professional abans d'iniciar el teu voluntariat?
Vaig estudiar batxillerat i vaig fer la carrera d'Enginyer Industrial al mateix temps que vaig dedicar-me molt intensament a un agrupament escolta. La meva trajectòria professional a diverses empreses fins que em vaig incorporar a Olivetti, fins als 58 anys que em van jubilar anticipadament degut a les circumstàncies d'aquells anys.

Per què et vas fer voluntari?
Quan ets escolta, voluntari ho ets tota la vida! I tot i que jo ja no estic a l'agrupament, aquesta formació escolta és per a tota la vida.

Conex es creà al 1984, quan i com la vas conèixer?
A través de la meva dona i d'una amiga seva, que la seva mare col·laborava amb Conex portant temes culturals i lúdics.

Com va ser la teva primera col·laboració i què destacaries de la teva trajectòria a Conex?
Vaig venir i em vaig oferir per donar classes de matemàtiques, física o informàtica. Finalment, em van demanar fer-me càrrec del servei d'informàtica.

Què et va motivar a impartir classes de Bridge i de Sudokus? I què creus que els aporta als teus alumnes?
Aquestes classes són lúdiques, realment, i jo gaudeixo molt amb elles. L'aportació del Sudoku, tal i com el fem, és que és un exercici mental molt important, relativament intens, i molt significatiu per a les persones grans.
El Bridge és el millor joc de cartes que hi ha i també requereix unes condicions d'atenció, memòria, aprenentatge i, al mateix temps, de col·laboració amb el company perquè es juga en parella. També cal paciència perquè t'has d'entendre amb la parella. Desenvolupa totes les bones qualitats de la persona i, evidentment, és un exercici mental extraordinari per a les persones grans.
El mateix Bill Gates recomana a les persones grans que juguin al Bridge!

A quines persones recomanaries que s'incorporessin a Conex, ja sigui com alumnes, instructors o personal tècnic administratiu?
Qualsevol persona pot venir aquí. Simplement que tingui dues característiques: per una banda, que tingui criteri i experiència en alguna cosa i, d'altra banda, que tingui ganes de donar un servei.

Tu ets un home observador i analític, perquè creus que els voluntaris dediquem una part del nostre temps lliure a formar, informar, distreure etc. a altres persones sense demanar res a canvi?
Estem parlant de persones jubilades o prejubilades que, evidentment, cada cop estan més bé tant física com mentalment perquè s'han millorat molt les condicions de vida. Per tant, un cop et jubilen o et prejubilen, estem en plenes facultats i et veus a casa sense res i tens el sentiment de donar o oferir alguna cosa als demés.
També la crisi ha mostrat a una part de la societat la precarietat de l'altre part. Aleshores, la crisi ha incidit moltíssim en aquesta sensibilitat de les persones en situacions més benestants a oferir part d'aquest benestar als altres que estan en pitjors situacions. Crec que és un fenòmen social, de tipus sociològic.

A Conex hi ha tres àrees diferenciades: usuaris, col·laboradors i socis. Tu els representes a tots. De quin d'aquests estadis et sents més satisfet?
De totes elles! De cada etapa que he fet em sento satisfet. Com a usuari la classe de català va ser extraordinària, vaig aprendre molt i amb una professora excel·lent. Com a col·laborador també ho he passat molt bé i he suat molta tinta, caps de setmana i moltes hores sol. Després també vaig estar una etapa com a president i ara com a professor. De les tres etapes m'emporto satisfaccions i bons records.

Desitjo que continuïs durant molts anys gaudint de Conex i fent que nosaltres puguem gaudir de la teva companyia. Gràcies Joan.
Gràcies a vosaltres. Ha estat un plaer.
Què pots fer tu?
Necessitem persones voluntàries que puguin dedicar setmanalment unes hores a col·laborar en el funcionament administratiu de l'associació o tinguin alguna matèria o coneixement per ensenyar.
Centres
Troba l'activitat que t'agrada al llistat de cursos i cerca el centre més proper on la fan.
Visitadors/es
Necessitem persones amb una sensibilitat especial que vulguin compartir el seu temps amb persones grans i necessitades d'acompanyament.