Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

HISTÒRIA DES DEL RENAIXEMENT FINS ARA

Centre: CONEX-TRAVESSERA
Professor/a: Ferran Alejaldre Mabres
Inici: 04/10/2023
Dies: Dimecres
Horari: 09:30 - 11:00
Aforament: 24
Codi: 898
VISIÓ D'EUROPA I LA MEDITERRANIA ENFOCADA A LHISTÒRIA DE CATALUNYA DES DEL RENAIXEMENT, EDAT MODERNA I EDAT CONTEMPORÁNIA FINS ELS MOMENTS ACTUALS 

TEMARI :
1. El Renaixement 1. Arquitectura, pintura i escultura. Quattrocento, Cinquecento, Brunelleschi, Masaccio Ghiberti, Donatello, Alberti, Leonardo da Vinci, Miguel Angel.
2. El Renaixement 2. Rafael, Botticelli, Bramante, Fra Angélico, Piero dell Francesca, Perugino, Bellini, Benvenuto Cellini, Giorgio Vasari. Els Mèdici. Savonarola. Literatura: Bocaccio, Dante, Petrarca i Machiavelo.
3. Els Reis Católics. La conquesta de Granada. El descubriment d’America. Política italiana de Ferran. Conquesta de Navarra.
4. Carles I, comença la dinastia dels Austries. La Reforma protestant. Luter i Erasme de Rotterdam, Calví. Enric VIII,
Francesc I i Soleiman el Magnífic.
5. Felip II. Maria Tudor. La conquesta de les Índies, Hernan Cortés, Francisco de Pizarro. La batalla de Sant Quintí.
Los Tercios de Flandes. Maria Estuard.
6. Sigle XVI. L’Armada Invencible. Isabel I d’Anglaterra. La batalla de Lepant. El Bosco, Ticià, el Greco.
7. Felip III . El Duc den Lerma. La Guerra dels 30 anys. Renaixement espanyol. Estil Plateresc i estil Herrerià. Juan de Herrera, Pedro Machuca. Escultors renaixentistes: Domenico Fancelli, Bartolomé Ordoñez, Pedro Berruguete. Pintors renaixentistes: Alonso Berruguete, Vicent Macip, Juan de Juanes i Luis de Morales.
8. Felip IV. Comte-Duc d’Olivares. Guerra dels Segadors.Pau Claris. Indepèndencia de Portugal. Diego de Velazquez
9. El Segle d’Or de la llengua castellana: Cervantes, Lope de Vega, Luis de Góngora, Francisco de Quevedo, Calderón de la Barca, Santa Teresa de Jesús, Sant Juan de la Cruz, Garcilaso de la Vega i Sor Inés de la Cruz.
10. Carles II. Els Vàlits. Preludi de la Guerra de successió espanyola. Drets dinàstics. Proclamació de Felip V.
11. Felip V i la Guerra de Successió. El archiduque Carles. La guerra a Europa. Inici de la guerra als Països Catalans. Carles VI emperador i Tractat d’Utrecht.
12. Guerra dels Catalans. General Moragas. Setge a Barcelona. Villaroel. Els Miquelets. Catalunya en flames. Pau de Rastatt. Lluís XIV. Rafael de Casanovas. Bombardeig sobre Barcelona.
13. Caiguda de Barcelona 1714. Bombardejos a Barcelona. El duc de Berwick. Trinxeres. Fanatisme religiós. Assalt als baluards de la ciutat. La fam. La batalla final. Negociar la capitulació.
14. Capitulació de Barcelona. Ocupació de la ciutat. Abolició dels Estaments.Decret de Nova Planta. La Ciutadella. Tallan el cap a Moragas.La Represió Borbónica. Final de Casanovas.
15. Felip V segon regnat. Isabel Farnese. Palau de la Granja de Sant Ildefonso. Lluís I. Palau del Buen Retiro.
Ultims temps de FelipV.
16. Estil Barroc. Versalles. Arquitectura borbónica. Barroc a Catalunya. El Palau de la Virreina.
17. Ferran VI el prudente. Palau Reial de Madrid. Estil Rococó i Xorigueresc. Guerra de Succesió Austriaca.
Pragmatica Sanció. Ültims temps del rei.
18. Carles III. Regne de les dos Sicilies. Palau Reial de Caserta. Carles III rei d’Espanya. El motí d’Esquilache. Comte de Floridablanca. Comte d’Aranda.La expulsió dels Jesuïtes.La bandera espanyola. Mort del rei.
19. La Il·lustració. El segle de les llums. Voltaire, Rousseau, Descartes, Newton, Marqués de Sade. Carles IV. Manuel Godoy. La revolución francesa: Marat, Danton i Robespierre. Ejecució de Luís XVI. Napoleón. La batalla de Trafalgar.
20. Ferran VII. Invasió francesa. Josep I “Pepe Botella”. La Guerra de la Independencia. Perdida de les colonies d’Amèrica, La constitució de 1812 “ La Pepa “. Trieni Liberal. Cent Mil Fills de Sant Lluís. L’Art Neoclàssi
21. Isabel II. Regencia de Maria Cristina. General Espartero. General Serrano. General O’Odonnell. General Prim. Boda reial amb Francisco de Asís de Borbón. Amants de la reina. Guerra del Marroc. La revolució de la Gloriosa, cau la monarquia.
Assassinat de Prim.
22. La Renaixença. El Romanticisme. Pintors: Eugène Delacorix, Fortuny, turner. Escritors europeus: Byron, Schiller, Walter Scott i Victor Hugo. Escritors espanyols: Mariano José de Lara, Espronceda, Zorrilla, Gustavo Adolfo Becquer. Compositors de música: Brahms, Schumann, Schubert ,Chopin, Wagner, Mendelsshon, Liszt i Mahler. Compositors d’Opera: Rossini, Donizetti, Bellini i Verdi. La Renaixença: Aribau, Rubió i Ors, Angel Guimerà, Verdaguer, Clavé, Pitarra, Victor Balaguer… Amadeu de Saboia.
23. Alfons XII. 1ª República espanyola. La Restauració Borbònica. 3ª Guerra carlina.Cánovas y Sagasta. Fundació UGT i PSOE. Pablo Iglesias. L’Anarquisme: CNT i FAI. Atemptats anarquistes: Alfons XII, Liceu, Processó de Corpus. Assassinat de Cánovas. Mª Cristina la reina Regent. L’Exposició de de Barcelona de 1888.
24. Alfons XIII. Perdua de Cuba i Filipines. Regnat. Boda amb Victoria Eugenia. Amants. La Guerra del Rif. Semana tràgica. Assassinat de Canalejas. Exili.
25. L’inici del segle XX. Romanones i Dato. Assassinat de Dato.La Mancomunitat de Catalunya. Enric Prat de la Riba. Puig i Cadafalch. Francesc Cambó. La guerra del Rif. Dictadura de Primo de Ribera. Francesc Macià. Fundació ERC. Proclamació de la República catalana. Mort de Macià.
26. El Modernisme. Pompeu Fabra. Francesc Layret. L’estalada. CNT. La vaga a la Canadenca. El Noi del Sucre. El Modernisme català. Els primers arquitectes modernistes: Elies Rogent, Josep Fontseré i Joan Martorell.
27. L’Art Modernista. Els 4 gats. La colla del Safrà.La 1ª Guerra Mundial. Josep Vilaseca. Lluís Domenech i Montaner. Antoni Gaudi. Enric Sagnier. Josep Domenech i Estapà. Josep Puig i Cadafalch i Joan Rubió.
28. 2ª República. Escriptors modernistes: Joan Maragall, Victor Català, Santiago Rusiñol. Pintors modernistes: Santiago Rusiñol, Joaquim Sorolla, Ramon Casas. Escultors Modernistes: Josep Llimona, Miquel Blay, Enric Clarasó. L’Exposició Internacional de Barcelona de 1929. La Segona República
29. Guerra Civil Espanyola. Front Popular. Cop d’Estat 1936. Inici de la Guerra Civil. La Intervenció Feixista Internacional: Hitler, Mussolini. Dirigents de la República: Indalecio Prieto, Juan Negrín. La batalla de l’Ebre. Final de la Guerra.
30. Postguerra, franquisme. Franco. Segona Guerra Mundial. El Movimiento Nacional.Etapes del franquisme. El desenvolupament econòmic. L’Apertura. Don Juan de Borbón i Don Juan Carlos. Mor Franco. Juan Carlos rei. Arriba la Democràcia. S’aprova la Constitució. Arriba Josep Terradelles.