Altres activitats - MISCEL·LÀNIA CIENTÍFICA (Durada Novembre 2019)

Center: CONEX-TRAVESSERA
Professor: García Monreal, Francisco
Initiation: 11/04/2019
Days: Monday
Schedule: 11:30 - 13:00
Capacity:
Code: 000966
Durada: Novembre 2019

MISCEL·LÀNIA CIENTÍFICA

LA QUARTA DIMENSIÓ

Si algú es pogués moure lliurement en quatre dimensions, podria buidar-nos la caixa de cabals, per molt ben tancada que la tinguéssim, sense ni tan sols tocar les seves parets. I no hi hauria presó en aquest món que pogués retenir-lo. Però, hi ha la quarta dimensió? Podem accedir-hi, i què ens passaria si ho féssim? Ho esbrinarem amb l'ajuda d'un petit amic i un parell de trucs.

OVNIS

Analitzarem si és possible que naus extraterrestres vinguin a la Terra. Quina és la probabilitat que es desenvolupi una civilització tecnològica avançada, i les dificultats que tindrien per arribar fins aquí superant les immenses distàncies que ens separen en l'espai i en el temps.

 
NOCIONS DE FÍSICA QUÀNTICA

Einstein va intentar demostrar que la física quàntica era errònia ja que no estava molt d'acord amb les seves implicacions que li semblaven massa absurdes i extravagants. Va fracassar i avui la física quàntica ha demostrat la seva validesa i, juntament amb la Teoria de la Relativitat, és un dels dos puntals sobre els quals s'assenta la Física i Cosmologia actual. El regne de les partícules subatòmiques, on les lleis de la física es confonen amb la màgia.

 

 INFINITS

Si hi ha alguna cosa que espanti la majoria d'estudiants són les matemàtiques. I si hi ha alguna cosa que espanti els matemàtics és que l'infinit aparegui en les seves fórmules. Anem a superar aquestes pors i parlarem de l'infinit d'una manera que tots entendrem. Veurem que hi ha diverses classes d'infinits i que, encara que no hi ha res més gran que l'infinit, uns infinits són més grans que altres.

 

PI

Hi ha en π un insondable i intrigant misteri i és que π amb tots els seus decimals ens porta a unes reflexions més enllà del merament matemàtic, per endinsar-nos en relliscosos terrenys teològics sobre el paper de Déu en la creació de l'Univers.                       
Tots hem estudiat al nombre Pi i sabem algunes coses d'ell. Sabem que és la relació entre la longitud d'una circumferència i el seu diàmetre π = L / d i que val aproximadament 3’1416; aproximadament perquè també sabem que en realitat els seus decimals són infinits. El que segurament mai t'has parat a considerar què és, el que implica que els seus decimals siguin infinits.
 
MATEMÀTIQUES SENSE CALCULADORA

Fraccions, arrel quadrada, regla de tres directa i inversa, equació de segon grau ... A tots ens sona d'haver-ho estudiat en el seu moment, però, si no tinguessis una calculadora a mà ¿pots recordar com es fa una divisió amb decimals? Et veuries capaç de treure l'arrel quadrada d'un nombre? Te'n recordes de la fórmula per resoldre equacions de segon grau?                                    


Aquest curset està pensat per a tots els que heu contestat "no" a les anteriors preguntes però us hauria agradat poder contestar "sí". Un curset per a tots aquells que voleu recordar aquests conceptes bàsics de matemàtiques que al seu dia vau estudiar però que amb el temps s'han oblidat. Per a tot aquell que vulgui permetre el "gran gust" de poder fer una divisió o una arrel quadrada amb llapis i paper, sense haver de recórrer a una calculadora. Per què? Doncs perquè si, pel simple plaer de fer-ho.